Wytrawne / półwytrawne

Wino aronia półwytrawne

Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Wino śliwkowe półwytrawne

Słońca promienie, szelest wiatru i aksamit śliwki w butelce korkiem zamknięto. Magia receptury, czar owocu i bogactwo wrażeń przeniesie Cię w krainę letniego szaleństwa.

 

 

 

 

Wino z Czarnego Bzu

Z dojrzałych owoców czarnego bzu powstało doskonałe wino półwytrawne. Dzięki tradycyjnej fermentacji stworzyliśmy trunek o wyjątkowym smaku. Właściwości owoców czarnego znane są od dawna. Do najważniejszych należą działania napotne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i odtruwające. Z owoców zazwyczaj wykonuje się odwary używane do leczenia migreny, nerwobólów, chorób reumatycznych i neurologicznych, a dzięki ich własnościom odtruwającym także przy zaburzeniach przemiany materii. Wyciągi z owoców czarnego bzu mają także słabe działanie przeciwbólowe. Mogą być używane do przemywania jamy ustnej po usunięciu zęba i przy porażeniu nerwu twarzowego. W 2013r. Wino z Czarnego Bzu zostało wyróżnione znakiem Poznaj Dobrą Żywność w programie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wino gruszkowe

Z dojrzałych owoców gruszki powstało doskonałe wytrawne wino o łagodnym smaku. Dzięki tradycyjnej fermentacji stworzyliśmy trunek o wyjątkowym smaku. Właściwości i wartości gruszki są doceniane od wieków. Owoce gruszki, jako jedne z nielicznych , zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają także bor, który wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia możliwości koncentracji. Ponadto gruszki zapobiegają rozwojowi nadciśnienia. Ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu.